Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

ΤHE DRESSMAKER= H ΜΟΔΙΣΤΡΑ

Δραματική 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 118', Αυστραλιανή ταινία, σκηνοθεσία Τζόσελιν Μουρχάουζ με τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Λίαμ Χέμσγουορθ, Χιούγκο Γουίβινγκ 
Η Myrtle ‘Tilly’ Dunnage (Kate Winslet) ξέρει να εκδικείται με στιλ.
Ντυμένη με άψογο στυλ απ’ την κορυφή ως τα νύχια, φτάνει μια νύχτα σε ένα έρημο χωριό, χαμένο κάπου στην αχανή Αυστραλία. Κατεβαίνει από το λεωφορείο, ακουμπά μια ραπτομηχανή Singer απαλά στο χώμα, κοιτάζει τα κτίρια ολόγυρα ,ανάβει τσιγάρο και λέει: 
-Γύρισα καθάρματα!. 
Η Τίλη όπως είναι το παρατσούκλι της  έχει εκδιωχθεί άδικα από το Ντούνγκαταρ όταν  της φόρτωσαν μια άσχημη πράξη που δεν έχει κάνει. Τότε ήταν παιδί. Σκοπεύει να εκδικηθεί όσους την αδίκησαν και να συμφιλιωθεί με την γριά εκκεντρική μητέρα της, την Τρελομόλυ (Τζούντι Ντέιβις) που την παράτησε στην τύχη της, μετά το βίαιο φευγιό της. Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι όλοι ένας κι ένας! Από τον καμπούρη φαρμακοποιό στη σαδίστρια δασκάλα της, μέχρι τον τρελοδήμαρχο και την ψυχαναγκαστική γυναίκα του. Θα λυπηθεί μόνο τον γόη της περιοχής (Λίαμ Χάμσγουορθ) που κάποτε ήταν ο μοναδικός της φιλαράκος, ενώ  θα της συμπαρασταθεί ο αστυνόμος του χωριού με τα παράξενα στυλιστικά γούστα… 

Το κεντρικό μοτίβο που παρουσιάζεται σε όλη την ταινία, είναι αυτό της ενοχής της πρωταγωνίστριας για κάτι που έκανε στα παιδικά της χρόνια, κάτι που την έφερε τελικά μακριά από την οικογένειά της. Όλα όμως τα χρόνια που έλειπε, κάτι εντυπωσιακό έγινε στην ζωή της και βρέθηκε να έχει γνώσεις υψηλής ραπτικής, κάτι ανήκουστο για το μικρό χωριό της Αυστραλίας όπου επέστρεψε. Αυτή της η ειδικότητα, είναι που θα δώσει έναν ελαφρύ τόνο στην ταινία και σε όλη της την διάρκεια θα λειτουργήσει περισσότερο σαν ανασταλτικός παράγοντας της εξέλιξης της ιστορίας.
Τo Dressmaker στηρίζεται πολύ στους χαρακτήρες του και στον κωμικό περισσότερο της ιστορίας τους καθώς κατά τα άλλα δεν έχει ιδιαίτερο βάθος. Είναι λίγο κωμωδία, λίγο ταινία εποχής, λίγο δράμα για το bulling και συνάμα τίποτα από όλα αυτά, με ένα τρόπο που πολλούς θα τους διασκεδάσει, ώστε να χαρακτηρίσουν την ταινία ως ενδιαφέρουσα αποτυχία.
Πρωταγωνιστές : ο έρωτας, η εκδίκηση και η υψηλή ραπτική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου