Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Δικαστικό ή Οικογενειακό δράμα; Ο Δικαστής



   Θέμις  πρώτη γυναίκα του Δία ,πρώτη κάτοχος του Μαντείου των Δελφών, το οποίο και έπειτα χάρισε στην αδελφή της Φοίβη, γιαγιά του Απόλλωνα. Όταν όμως γεννήθηκε ο Απόλλωνας επέδειξε προς αυτόν ιδιαίτερη αγάπη και στοργή και σύμφωνα με τη μυθολογία αυτή πρώτη του πρόσφερε τροφή, θεωρούμενη έτσι και τροφός του Απόλλωνα παραδίδοντάς του αργότερα το εν λόγω Μαντείο...
Ήταν η σοφή και ειλικρινής  υπεύθυνη θεά για την τήρηση των δικαιωμάτων στις ανθρώπινες σχέσεις. Σε συμβολικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τον νόμο και την ηθική τάξη, το θείο δίκαιο. Ο ζυγός στο αριστερό της χέρι αντιπροσώπευε  την Δικαιοσύνη και η αλυσίδα και το ξίφος συμβόλιζαν την αυστηρή εφαρμογής αυτής.

Ο Δικαστής (The Judge)


Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ερμηνεύει τον Χανκ Πάλμερ, έναν πετυχημένο δικηγόρο του Σικάγο που είναι έτοιμος να πουλήσει και την ψυχή του στο διάβολο έναντι καλής αμοιβής. Από την άλλη, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ ενσαρκώνει τον ηθικά άτεγκτο πατέρα του, έναν ηλικιωμένο δικαστή που έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του επιβάλλοντας τη δικαιοσύνη στο Κάρνιβιλ της Ιντιάνα. Μια κηδεία θα φέρει τον Χανκ στην επαρχιακή γενέτειρα του, όπου θα αντιμετωπίσει, εκτός από τις ανοιχτές οικογενειακές πληγές, την πιο δύσκολη και απαιτητική υπόθεση της καριέρας του.
Οι σχέσεις του με τον δικαστή πατέρα του παραμένουν ψυχρές, αλλά όταν ο τελευταίος μπλέκεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα και κατηγορείται για φόνο, ο Χανκ αποφασίζει να μείνει και να τον υπερασπιστεί.

Διαρκείς αντιπαραθέσεις χαρακτήρων, συγκρατημένες κοινωνιολογικές παρατηρήσεις,  δύο πειστικότατες, «ανταγωνιστικές» ερμηνείες:
Ρομπερτ Ντάουνι Τζούνιορ εναντίον του 84χρονου Ρόμπερτ Ντιβάλ σε μια κόντρα κορυφής.

Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν την αλήθεια, αναγκάζονται να συνεργαστούν, και ο στόχος τους πλέον δεν περιορίζεται μόνο στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και στη σχέση τους, τη συγχώρεση, τη λύτρωση….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου