Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

EL GRECO

Τι σκέφτονται αυτά τα μάτια;


Λίγο πριν ο διάσημος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αντιμετωπίσει την ισπανική Ιερά Εξέταση, μνημονεύει τα αγωνιώδη νεανικά χρόνια στην πολιορκούμενη από τους Ενετούς Κρήτη, τη μαθητεία του δίπλα στον Τιτσιάνο στη Βενετία, και την καλλιτεχνική του καταξίωση στο Τολέδο, η οποία συνέπεσε με τη μοιραία σύγκρουση με τον ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα.


Η ταινία του Γ. ΣΜΑΡΑΓΔΗ  αναφέρεται στην περιπετειώδη ζωή και την έντονη προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Νικ Ασντον) ευρύτερα γνωστού ως El Greco.



Βρισκόμαστε στο 1566, στην ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου την Κρήτη, που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία.

Μέσα σ΄ αυτήν την πραγματικότητα, ο Γκρέκο προσπαθεί να συμφιλιώσει την Κρητική του υπερηφάνεια με τον προφανή μαγνητισμό που ασκεί πάνω του η Βενετία, το κέντρο του καλλιτεχνικού κόσμου. Στην Βενετία ο Γκρέκο θα συναντήσει τον Ισπανό ιδεαλιστή ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα, γεγονός που θα αποβεί καθοριστικό για τη ζωή του. Ο Γκεβάρα γοητεύεται από το ταλέντο του Έλληνα ζωγράφου και τον θαυμάζει, αν και διαφωνεί με την ιδιότυπη στάση του σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον Θεό. Ο  Γκεβάρα, ως Μέγας Ιεροεξεταστής ,στέλνει αλόγιστα ανθρώπους στην πυρά. 
Το φως θα νικήσει το σκοτάδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου