Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Η ζούγκλα (θρίλερ επιβίωσης)

 Η ανθρώπινη δύναμη και αντοχή  έχει όρια;

Στις αρχές των 80s και έχοντας μόλις ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία στο Ισραήλ, ο νεαρός Γιόσι Γκίνσμπεργκ (Ντάνιελ Ράντκλιφ) αποφασίζει να ακολουθήσει το ένστικτό του για περιπέτεια και καταφθάνει στην Λατινική Αμερική με σκοπό να εξερευνήσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι του είναι ο Μάρκους, ένας Ελβετός δάσκαλος και ο Κέβιν, ένας φωτογράφος από την Αμερική. Οι τρεις του βρίσκονται στην Λα Παζ της Βολιβίας όταν συναντούν τον Καρλ, έναν μυστηριώδη Αυστριακό που τους προκαλεί να τον ακολουθήσουν σε μια αχαρτογράφητη περιοχή της ζούγκλας όπου τους υπόσχεται ότι θα συναντήσουν χωριά άγνωστων φυλών και θα ανακαλύψουν χρυσό.
Η ομάδα ξεκινά την ριψοκίνδυνη αποστολή αλλά μετά από κακουχίες και έντονες διαφωνίες ο Μάρκους επιλέγει να ακολουθήσει τον Καρλ πίσω στην Λα Παζ, ενώ ο Γιόσι με τον Κέβιν φτιάχνουν μια σχεδία με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω του ποταμού. Λίγο αργότερα τα ορμητικά νερά θα καταστρέψουν την σχεδία και ενώ ο Κέβιν θα καταφέρει να φτάσει στην όχθη, ο Γιόσι θα παρασυρθεί από το ρεύμα και οι δυο τους θα χωριστούν. Μόνος του πλέον ο Γιόσι και χωρίς τρόφιμα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον Κέβιν αλλά κυρίως να επιβιώσει σε ένα αφιλόξενο και επικίνδυνο περιβάλλον.

Ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Μακλίν γυρίζει σε αυθεντικές, μαγευτικές τοποθεσίες (αν και δεν βρίσκονται όλες στη Νότιο Αμερική) πετυχαίνοντας έτσι να ζωντανέψει το άγριο περιβάλλον όπου βρέθηκε ο ήρωάς του. Ο δε Ράντκλιφ, έχοντας χάσει και μπόλικα κιλά για τις ανάγκες του ρόλου, τα πηγαίνει αρκετά καλά ερμηνεύοντας τον κεντρικό χαρακτήρα του Γιόσι και παίζοντας σε μεγάλο μέρος της ταινίας ουσιαστικά μόνος. Η αφήγηση πάντως παραμένει συμβατική και οι στιγμές έντασης χτίζονται μάλλον άτσαλα, σε ένα γενικώς αξιόλογο φιλμ που κερδίζει «πόντους» κυρίως χάρη στο ρεαλισμό του.Ο 58χρονος Γιόσι Γκίνσμπεργκ είναι ένας Ισραηλινός εξερευνητής, συγγραφέας κι επιτυχημένος επιχειρηματίας που ζει στην Αυστραλία. Το 1981, σε ηλικία μόλις 22 ετών, ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, όπου γνώρισε τον Καρλ, έναν Αυστριακό έμπειρο ταξιδιώτη, ο οποίος τον έπεισε πως βαθιά στη βολιβιανή ζούγκλα τούς περιμένουν μαγικοί, ανεξερεύνητοι τόποι, άγνωστες ινδιάνικες φυλές, ακόμη και μυθικοί θησαυροί. Μαζί με άλλους δύο νεαρούς, έναν Ελβετό κι έναν Αμερικανό, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν σε μια ριψοκίνδυνη διαδρομή, η οποία για κάποιους αποδείχτηκε μοιραία.


Αυστραλία, Κολομβία. 2017. Διάρκεια: 115΄. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου